سفارش تبلیغ
صبا ویژن
اطمینان به هرکس، پیش از آزمودنش [نشانه]درماندگی است . [امام علی علیه السلام]
 
جمعه 95 مهر 30 , ساعت 4:37 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

دانلود مقاله سامد، بستر ارتباطات الکترونیکی مردم و نهادهای دولتی در ایران با word دارای 13 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود مقاله سامد، بستر ارتباطات الکترونیکی مردم و نهادهای دولتی در ایران با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله سامد، بستر ارتباطات الکترونیکی مردم و نهادهای دولتی در ایران با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود مقاله سامد، بستر ارتباطات الکترونیکی مردم و نهادهای دولتی در ایران با word :

سال انتشار: 1388

محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی نظام اداری الکترونیک

تعداد صفحات: 13

نویسنده(ها):

رقیه عباسیان رستمکلائی – کارشناس ارشد تحلیل سیستم در مرکز رسیدگی به شکایات نهاد ریاست جمهوری

چکیده:

رشد و توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطاتو مزایای فراوان کاربرد آن در بهبود روند ارائه خدمات سازمان‌های مختلف اعم از دولتی و غیر دولتی سبب حرکت به سمت پیاده سازی دولت الکترونیکشده است. در حقیقت، به کارگیری و گسترش دولت الکترونیک غالباً در جهت انجام تغییرات در فرآیندهای دولتی نظیر تمرکز زدایی، بهبود کارایی و اثربخشی است.
کشور ما گام‌های ابتدایی را در بکارگیری ICT جهت برقراری نظام اداری الکترونیکییا به عبارتی دولت الکترونیکی برداشته است. توسعه و گسترش مسوولیت‌ها و وظایف دولت از یک سو و افزایش انتظار مردم از دولت‌ در زمینه اداره صحیح امور و به تبع آن توجه جدی به امر نظارت دقیق بر عملکرد دستگاه‌های دولتی و رسیدگی به موقع به شکایات و تقاضاهای مردم از سوی دیگر باعث شد نظام سنتی پاسخگویی به شکایات و مطالبات مردم نتواند خواسته‌های ما از یک سیستم اداری مطلوب را مرتفع سازد [7]. بدین ترتیب سیستم الکترونیکی ارتباط مردم و دولتمتناسب با ساختار نظام اداری ایران طوری طراحی شده است تا بتواند نیازهای مردم و دولت‌مردان را پاسخ دهد. در این مقاله ابتدا در مقدمه‌ای به بررسی ضرورت و اهداف اجرای سیستم فوق پرداخته است، سپس سیستم‌های پاسخگویی به شکایات در سایر کشورهای جهان را معرفی می‌نماییم. در ادامه ضمن معرفی سامد و اقدامات و انتظاراتی که توسط این سیستم برآورده می‌شود، آن را با سیستم‌های پاسخگویی مشابه مقایسه می‌کنیم. در انتها یافته‌های پژوهش، اقدامات و راهکارهای پیشنهادی جهت عبور از چالش‌های فراسوی سامد در قالب تدابیر «مدیریتی و ساختاری»، «اقتصادی و اجرایی» و «پژوهشی و آموزشی» ارائه شده است.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

لیست کل یادداشت های این وبلاگ